Μουσεία στο κέντρο της Αθήνας

Όταν κάποιος σκέφτεται «μουσεία στην Αθήνα», σίγουρα τα δύο πρώτα που έρχονται στο μυαλό είναι της Ακρόπολης και το Εθνικό Αρχαιολογικό. Το κέντρο της Αθήνας ωστόσο είναι γεμάτο με μουσεία, μικρότερα, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, εύκολα στην πρόσβαση και τα οποία μπορούν να αποτελέσουν μια ωραία εναλλακτική για να περάσει κάποιος ένα πρωινό του. Ξεκίνησα να το κάνω για να δίνω μια ξεχωριστή και δημιουργική νότα στα ρεπό μου λίγο πριν ξανακλείσουν και θα εμπλουτίσω τη λίστα (και το άρθρο) όταν με το καλό ανοίξουν και πάλι.

Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Βρίσκεται στο κέντρο της Αθήνας, στην οδό Νεοφύτου Δούκα στο Κολωνάκι και λειτουργεί όλες τις μέρες της εβδομάδας, εκτός Τρίτης. Είναι εύκολα προσβάσιμο με το μετρό (στάση Ευαγγελισμός) και τα λεωφορεία και το εισιτήριο κοστίζει 7 ευρώ (μειωμένο: 3,5 ευρώ). Η μόνιμη συλλογή του είναι κατανεμημένη σε 4 θεματικούς ορόφους, με σκοπό να ξεναγήσει τον επισκέπτη στην ιστορία της κυκλαδικής τέχνης και όχι μόνο. Παρουσιάζεται η ιστορία της αρχαίας ελληνικής τέχνης από την κυκλαδική ως την ελληνιστική περίοδο, περνώντας μέσα από τη μινωική και τη μυκηναϊκή περίοδο, αλλά ξεναγώντας μας και στην τέχνη και τον πολιτισμό της Κύπρου (3ος όροφος) στο αντίστοιχο χρονικό διάστημα. Ο 4ος όροφος είναι ειδικά διαμορφωμένος ώστε να μεταφέρει τον επισκέπτη με ζωντανό τρόπο στην καθημερινότητα της αρχαίας Ελλάδας (θρησκευτικές συνήθειες, δραστηριότητες των ανθρώπων στον ιδιωτικό και το δημόσιο χώρο, αθλητικές δραστηριότητες, σχέση με τους θεούς).

Η περιήγηση δεν παίρνει ώρες, την έκανα χωρίς χρονόμετρο και κατέληξα να παρατηρώ και να σκέφτομαι πόσα κοινά είχαν οι άνθρωποι τότε και σήμερα. Από τα σκεύη που χρησιμοποιούσαν (αξιοθαύμαστα τόσο ως προς την αισθητική όσο και ως προς τη χρηστικότητα), τα κοσμήματα (έμπνευση για τους καλλιτέχνες ακόμα και σήμερα), τα όπλα, τα πλοία μέχρι τις δραστηριότητές τους, οι ανάγκες για επικοινωνία, για αλλαγή και ανακάλυψη του αγνώστου ήταν οι ίδιες που κινούσαν τον κόσμο τότε και τώρα.

Τελειώνοντας την περιήγησή μου, κάθισα στο όμορφο και ήσυχο καφέ του μουσείου να περάσω λίγο χρόνο ακόμα, μιας και το περιβάλλον ευνοεί τη συγκέντρωση στις σκέψεις ή σε ένα βιβλίο. Θα σας πρότεινα να κάνετε το ίδιο (στο καφέ μπορείτε να πάτε και χωρίς εισιτήριο αν δε θέλετε να δείτε το μουσείο). Στον ίδιο χώρο βρίσκεται και το Cycladic Art Shop, για όποιον θέλει ένα φινετσάτο και ιδιαίτερο δώρο για τον εαυτό του ή τους φίλους του.

Σημ.: Στο μουσείο φιλοξενούνται και περιοδικές εκθέσεις. Επίσης υπάρχουν δραστηριότητες για παιδιά, γονείς και σχολεία καθώς και Online δραστηριότητες για όσο καιρό το μουσείο παραμένει κλειστό λόγω έκτακτων μέτρων.

Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών

Βρίσκεται στο κέντρο της Αθήνας, στην πλατεία Καυθμώνος, επί της οδού Ι. Παπαρρηγοπούλου (πρόσβαση με μετρό, στάση Πανεπιστήμιο και με λεωφορεία, τρόλεϊ). Αποτελείται από δύο κτήρια, που ανήκουν στα παλαιότερα της Αθήνας, το ένα εκ των οποίων είχε κατοικηθεί από τον Όθωνα και την Αμαλία. Η γενική είσοδος είναι στα 5 ευρώ και είναι ανοιχτό όλες τις ημέρες εκτός από την Τρίτη. Η έκθεση περιλαμβάνει τη μόνιμη συλλογή με εκθέματα από έπιπλα της οθωνικής περιόδου, έργα περιηγητών της Αθήνας, πίνακες Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών (όπως το Καρναβάλι στην Αθήνα του Ν. Γύζη). Στο ισόγειο υπάρχει αίθουσα με οπτικοακουστικό υλικό, που δείχνει και επεξηγεί όλα τα χαρακτηριστικά της Αθήνας την περίοδο εκείνη. Στον τελευταίο όροφο φιλοξενούνται και περιοδικές εκθέσεις, εγώ είχα τη χαρά να δω την έκθεση «Εύζωνες», με πολύ ενδιαφέροντα έργα Ελλήνων καλλιτεχνών σχετικά με τον ομώνυμο τίτλο.

Το μουσείο είναι μικρό, η περιήγηση απαιτεί σχετικά λίγο χρόνο και βγαίνοντας, στην αυλή του κτηρίου υπάρχει το περίφημο καφέ Black Duck για να περάσει κάποιος ακόμα μια δυο ώρες απόλαυσης.

To περιεχόμενο αυτού του site αποτελεί προσωπική πνευματική ιδιοκτησία. Συνεπώς, ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ οποιαδήποτε αναδημοσίευση, αντιγραφή ή τροποποίησή του χωρίς τη συγκατάθεσή μου. Επικοινωνήστε μαζί μας για έγκριση αν ενδιαφέρεστε για αναδημοσίευση σε άλλο site.