Κηραλοιφή η «θαυματουργή»

Πασίγνωστη από την εποχή των γιαγιάδων μας, υπήρχε σε όλα τα σπίτια (λόγω της εύκολης συνταγής της) και χρησιμοποιούνταν ως καλλωπιστική αλλά και ως «θεραπεία» σε πάσης φύσης δερματική αλλοίωση, από έγκαυμα μέχρι έκζεμα. Τα αποτελέσματα, όπως τα μαρτυρούν όσοι τη χρησιμοποιούσαν, ήταν άριστα. Σήμερα είναι ξανά στο προσκήνιο και φαίνεται να κερδίζει χώρο σε κάποιο ντουλάπι ή συρτάρι και αυτής της γενιάς.

Ας τη γνωρίσουμε καλύτερα:

Η κηραλοιφή είναι μια «σπιτική» αλοιφή που αποτελείται από 2 βασικά συστατικά: το μελισσοκέρι και το ελαιόλαδο.

Ωστόσο υπάρχουν παραλλαγές της βασικής συνταγής με προσθήκη άλλων ελαίων, όπως το βαλσαμόλαδο, το έλαιο καλέντουλας κλπ. Σε αυτές τις περιπτώσεις οι ιδιότητες της κηραλοιφής αλλάζουν (αυξάνονται) σύμφωνα με τις ιδιότητες των ελαίων που περιέχει.

Το μελισσοκέρι φαίνεται να έχει έντονα αντιμικροβιακή δράση απέναντι σε ένα μεγάλο εύρος βακτηρίων (gram+ και gram-).

Το ελαιόλαδο περιέχει πάνω από 200 ενώσεις με δράσεις αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις, αντιμυκητιασικές και επιταχύνει την επούλωση του δέρματος.

Στο μίγμα (την κηραλοιφή δηλαδή) τα συστατικά δρουν συνεργιστικά, δηλαδή ενισχύονται οι δράσεις και των δυο, με αποτέλεσμα το τελικό προϊόν να δρα ευεργετικά σε πολλές περιπτώσεις, όπως: δερματικό έκζεμα, εγκαύματα, κάποια είδη μυκητιάσεων, επούλωση χειλιών, χεριών και άλλων σημείων με ρωγμές και τραυματισμούς, ενυδάτωση του ξηρού δέρματος (αγκώνες, γόνατα, φτέρνες), σύγκαμα, αλλά σύμφωνα με μελέτες ακόμα και σε περιπτώσεις ατοπικής δερματίτιδας ή ψωρίασης συνδυαστικά με τη φαρμακευτική αγωγή.

(Πολλές φορές προτείνεται και για χρήση στο τριχωτό του κεφαλιού, ωστόσο εκεί θέλω να σας ευχηθώ καλή επιτυχία στο λούσιμο, μιας και θα πάρει αρκετή ώρα για να φύγει η λιπαρότητα από τα μαλλιά!)

Η βασική συνταγή έχει ως εξής:

5 μέρη ελαιόλαδο (ή/και άλλο έλαιο)
1 μέρος μελισσοκέρι

Λιώνουμε το μελισσοκέρι σε μπεν μαρί και σιγά σιγά αναδεύοντας συνεχώς, προσθέτουμε το ελαιόλαδο. Μόλις ομογενοποιηθεί το μίγμα, αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει. Πριν πήξει, το μεταφέρουμε σε καθαρό γυάλινο βαζάκι και σφραγίζουμε.

Η δική μου αγαπημένη συνταγή για κηραλοιφή έρχεται από τη μαμά και τη γιαγιά μου και περιέχει και βαλσαμόλαδο, κάτι το οποίο την κάνει εξαιρετική και σε μικρές φλεγμονές της μέσης, των μυών ή των γονάτων μου!

Τελικά οι γιαγιάδες μας είχαν (για άλλη μια φορά) δίκιο!

Ελένη Φωτοπούλου

Πηγές:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5796020/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15022655/
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1995764516301407
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27633295/

To περιεχόμενο αυτού του site αποτελεί προσωπική πνευματική ιδιοκτησία. Συνεπώς, ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ οποιαδήποτε αναδημοσίευση, αντιγραφή ή τροποποίησή του χωρίς τη συγκατάθεσή μου. Επικοινωνήστε μαζί μας για έγκριση αν ενδιαφέρεστε για αναδημοσίευση σε άλλο site.