«Σπίτι μου… σπιτάκι μου» φάση 2. Οι συμβουλές της διατροφολόγου

Χειμωνιάζει… Η μέρα έτσι κι αλλιώς είναι μικρότερη και μας καλεί να μείνουμε περισσότερο στο σπίτι. Βάζουν ένα επιπλέον χεράκι σε αυτό και τα νέα μέτρα για την εξάπλωση του κορονοϊού. Το σενάριο είναι πια γνωστό, εμείς όμως είμαστε πιο έμπειροι. Η Αναστασία Τσουρουκτζή μας παραθέτει μερικές “ιδέες” για να περάσουμε τις ώρες στο σπίτι με περισσότερη δημιουργία και λιγότερα “περιττά βάρη”.

“Για ακόμα μία φορά μας βλέπω να μετράμε περισσότερες ώρες μέσα στα σπίτια παρά εκτός. Κάποτε το ζητούσαμε ως απάντηση σε μία κουραστική περίοδο, σήμερα είναι με επιβολή του νόμου. Επειδή το ζήσαμε βέβαια προ εξαμήνου, μία στοιχειώδη εμπειρία την αποκτήσαμε! Γνωρίζοντας πλέον τα do’s και τα dont’s.

Κάνοντας επίκληση στην μία μου ειδικότητα, αυτή της διατροφολόγου, θέλω να σας παραθέσω τις ιδέες μου για την περίοδο που θα είμαστε και πάλι «περιορισμένοι» στο σπίτι. Εκεί όπου τα «μαγικά ντουλαπάκια» κάνουν αισθητή την ύπαρξη τους, προσφέροντας μία αγκαλιά παρηγοριάς, στιγμές απόλαυσης, αλλά και περιττές θερμίδες!

Σε πολλούς από εμάς αρέσει να δημιουργούμε και δεν υπάρχει καλύτερη περίοδος από όταν είμαστε χαλαροί σπίτι και έχουμε το χρόνο να φροντίσουμε τον εαυτό μας και τους αγαπημένους μας. Μπαίνουμε στην κουζίνα και δημιουργούμε, πειραματιζόμαστε με πεπατημένες συνταγές αλλά δοκιμάζουμε την τύχη μας και σε «νέα χωράφια». Όταν όμως προσλαμβάνουμε περισσότερες θερμίδες από αυτές που καταναλώνουμε, εκείνες έχουν την κακή τάση να αποθηκεύονται στις λιπαποθήκες μας. Με λίγα λόγια να αυξάνουμε το βάρος μας σταδιακά.

Πως μπορούμε να αλλάξουμε το σενάριο σήμερα;

  1. Συνεχίζουμε να δημιουργούμε και να φροντίζουμε τον εαυτό μας και αυτούς που αγαπάμε! Θυμόμαστε ότι η φροντίδα δεν σημαίνει πάντα φαγητό. Κάνουμε μία λίστα με το «Τι σημαίνει για εμάς η φροντίδα;»
  2. Ψάχνουμε & μαγειρεύουμε νέες ιδέες προσανατολισμένοι πάντα σε υγιεινές επιλογές πρώτων υλών, αλλά και τρόπου μαγειρέματος, κάνοντας μία στροφή από τις πολύ επεξεργασμένες και ανθυγιεινές πρώτες ύλες προς τα πιο απλά υλικά, όσο πιο κοντά στη φύση γίνεται.
  3. Θα γίνω γραφική αλλά οφείλω να τονίσω τα … «ΜΙΚΡΑ & ΣΥΧΝΑ ΓΕΥΜΑΤΑ»!! Γιατί εάν αφήσουμε το σώμα μας νηστικό εκείνο θα μας γυρίσει πίσω αυξημένη πείνα και τάση για υπερφαγία. Και δεν του δίνω άδικο…!!
  4. Παραμένουμε ενυδατωμένοι με μη ζαχαρούχα ροφήματα. Οι συσκευασμένοι χυμοί, τα αναψυκτικά και άλλα ροφήματα συνήθως περιέχουν πολλή ζάχαρη η οποία ανεβάζει τη θερμιδική τους αξία, χωρίς καν να νιώσουμε κορεσμό! Προτιμήστε το νερό και τα αφεψήματα που μας δίνουν όφελος χωρίς επιπλέον επιβάρυνση.
  5. Παραμένουμε δραστήριοι! Έχουμε πολύ χρόνο να κάνουμε δουλειές σπιτιού και να φέρουμε εις πέρας τυχόν υποχρεώσεις μας. Μπορούμε να αφιερώσουμε στον εαυτό μας 30’-60’ για να περπατήσουμε, να τρέξουμε, να κάνουμε ποδήλατο, να κολυμπήσουμε, να χορέψουμε ή όποια άλλη άσκηση μας κάνει να νιώθουμε ευεξία και ικανοποίηση.

Εάν παραδοθούμε σε ένα σενάριο καθημερινότητας που είναι εύκολο αλλά δε μας ικανοποιεί, μαζί με εμάς  κάθε νύχτα θα πέφτουν σε λήθαργο και τα όνειρα μας.

Αλλάξτε το σενάριο…”

Αναστασία Τσουρουκτζή
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

To περιεχόμενο αυτού του site αποτελεί προσωπική πνευματική ιδιοκτησία. Συνεπώς, ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ οποιαδήποτε αναδημοσίευση, αντιγραφή ή τροποποίησή του χωρίς τη συγκατάθεσή μου. Επικοινωνήστε μαζί μας για έγκριση αν ενδιαφέρεστε για αναδημοσίευση σε άλλο site.

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *