Έχει ζέστη, ενυδατώσου!

Το καλοκαίρι, ο ήλιος και οι υψηλές θερμοκρασίες σε συνδυασμό με την έντονη, πολλές φορές καθημερινότητα εκτός σπιτιού, μπορούν να μας κουράσουν και να μας εξαντλήσουν.
Η Αναστασία Τσουρουκτζή, διατροφολόγος διαιτολόγος, μας δίνει χρήσιμες πληροφορίες για τη σωστή ενυδάτωση του οργανισμού και μια σπιτική συνταγή για ένα ποτό που θα μας “τονώσει”!

“Το νερό δεν περιέχει σχεδόν κανένα θρεπτικό στοιχείο. Αλλά ακόμα και τα λίγα αυτά στοιχεία που έχει, σκεφτείτε πόσο θα υστερούσαν εάν τα συγκρίναμε με εκείνα που λαμβάνουμε από το φαγητό μας. Πώς γίνεται όμως, ένας άνθρωπος να μπορεί να μείνει χωρίς τροφή ακόμα και για μήνα, αλλά χωρίς νερό μετά βίας μπορεί να αντέξει μία εβδομάδα? Η απάντηση είναι απλή.
Μπορεί όλα τα τρόφιμα να έχουν θρεπτικά συστατικά όπως υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, λίπη, βιταμίνες και άλλα, όμως χωρίς το νερό κανένα από αυτά δεν θα μπορούσε να φανεί χρήσιμο στον οργανισμό μας. Καταλήγουμε λοιπόν στο ότι το απλό και «ταπεινό» νεράκι είναι η βάση της ζωή μας, καθώς αποτελεί το υπόβαθρο για όλα τα άλλα θρεπτικά συστατικά και όχι μόνο.

Ας κάνουμε τα μαθηματικά. Ένας άνθρωπος χρειάζεται περίπου 1 ml νερού για κάθε θερμίδα που λαμβάνει μέσα στην ημέρα του. Σε πολύ γενικές γραμμές, οι ημερήσιες θερμίδες που πρέπει να προσλαμβάνουμε αντιστοιχούν σε 2000 για τις γυναίκες και 2500 για τους άντρες. Άρα αναλογικά, αντιστοιχούν και 2 λίτρα για τις γυναίκες, ενώ για τους άντρες 2,5 λίτρα νερό την ημέρα.

Ποια είναι η δουλειά του νερού?

  1. Να μεταφέρει τα μηνύματα μέσω των νευρικών απολήξεων σε κάθε σημείο του σώματος μας. Οι αισθήσεις μας, (ακοή, όραση, γεύση, όσφρηση) μεταφέρονται με το νερό.
  2. Να κρατάει το αίμα σε σωστό όγκο για να μπορεί να κάνει τη δουλειά του,  μεταφέροντας θρεπτικά συστατικά και οξυγόνο στο σώμα.
  3. Να κρατάει σε επιθυμητά επίπεδα τη θερμοκρασία μας.
  4. Να κρατάει ζωηρά και ενυδατωμένα τα τρισεκατομμύρια κύτταρα που μας αποτελούν.
  5. Διατηρεί σε βιώσιμα επίπεδα τους ηλεκτρολύτες μας.
  6. Επειδή το νερό είναι ασυμπίεστο, μπορεί και προστατεύει όργανα ζωτικής σημασίας όπως το νωτιαίο μυελό και τον εγκέφαλο.

Με τη ζέστη και την κίνηση παράγονται σημαντικά ποσά θερμότητας, ωστόσο η θερμοκρασία του σώματος μας ρυθμίζεται αποτελεσματικά μέσω της εφίδρωσης. Το σώμα «διώχνει» το νερό με σκοπό να μας δροσίσει και το καταφέρνει, όμως παράλληλα το άτομο μπορεί να αφυδατωθεί.
Ακόμα ένα πρόβλημα που δημιουργείται όταν μειώνονται τα υγρά στο σώμα είναι η σύγχυση. Όπως ανέφερα και παραπάνω οι αισθήσεις μας λειτουργούν καλά σε ένα ενυδατωμένο οργανισμό. Ένα αφυδατωμένο σώμα συνεπάγεται σε ένα ποσοστό αφυδάτωση και στον εγκέφαλο, δίνοντας την αίσθηση της κόπωσης και της σύγχυσης.

Ενώ λοιπόν σας παρουσιάζω όλα τα προβλήματα που μπορεί να προκύψουν από την αφυδάτωση, θα φαντάζεστε ότι κατά τη διάρκεια μιας έντονης ημέρας θα πρέπει να πίνετε μεγάλη ποσότητα νερού. Καλώς ή κακώς δεν είναι έτσι. Ο ιδρώτας μας δεν είναι σκέτο νερό, είναι ένα κοκτέιλ από νερό και διάφορους ηλεκτρολύτες. Άρα η επαναφόρτιση πρέπει να γίνει με νερό και ηλεκτρολύτες. Υπάρχουν πολλές επιλογές έτοιμων ή σε σκόνη αθλητικών ποτών που εξασφαλίζουν τη σωστή αναπλήρωση υγρών.

Για να φτιάξετε ένα δικό σας ισοτονικό ποτό πολύ απλά με υλικά που κάθε σπίτι έχει, θα μπορούσατε να ανακατέψετε σε ένα μπουκαλάκι του ½ λίτρου τα παρακάτω:

  • 1/3 φρέσκο ή έτοιμο χυμό φρούτων
  • 2/3 νερό
  • Αλάτι όσο ένας κόκκος φακής.

Έχετε λοιπόν έτοιμο ένα ισοτονικό που θρέφει και χαρίζει ενέργεια στους μυς σας. Το νερό για αναπληρώσει αυτό που χάνετε με τον ιδρώτα και την ούρηση, ελάχιστο αλάτι για να μην σας λείψουν οι πολύτιμοι ηλεκτρολύτες και σάκχαρα για να αντλούν ενέργεια οι μυς.

Στην υγειά σας λοιπόν!”

Αναστασία Τσουρουκτζή
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

Περισσότερα για την Αναστασία Τσουρουκτζή θα βρείτε εδώ

To περιεχόμενο αυτού του site αποτελεί προσωπική πνευματική ιδιοκτησία. Συνεπώς, ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ οποιαδήποτε αναδημοσίευση, αντιγραφή ή τροποποίησή του χωρίς τη συγκατάθεσή μου. Επικοινωνήστε μαζί μας για έγκριση αν ενδιαφέρεστε για αναδημοσίευση σε άλλο site.