5 … 4 … 3 … 2 … 1 … Κάπνισμα off!

Κυριακή 14 Ιουνίου: είναι μεσημέρι και ξαφνικά έρχεται ένα email με την εξής εισαγωγή: «Ελενίτσα μου, αύριο κλείνω έναν χρόνο!»
Το μόνο που είχα να κάνω είναι να το δημοσιεύσω ακριβώς όπως γράφτηκε και να νιώσω τόσο περήφανη που τον έχω φίλο. Απολαύστε το:

«Τι είναι εκείνο που σε εμποδίζει να διακόψεις το κάπνισμα; η ευχαρίστηση; η συνήθεια ή ο εθισμός; Μπορεί και όλα μαζί, πάντως εμένα με εμπόδιζε η σκέψη μου!

Πάμε ένα βήμα πίσω, είμαι ο Βασίλης, φίλος της Ελένης, και σήμερα με πολλή χαρά συμπληρώνω 1 χρόνο που έχω διακόψει το κάπνισμα!
Ανέκαθεν μου έκανε εντύπωση στην εργασία μου (είμαι φαρμακοποιός) ότι μπορούσα μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα να καταλάβω αν κάποιος άνθρωπος κάπνιζε ή όχι παρατηρώντας απλά το πρόσωπο του! Το πρόσωπο των καπνιστών αποκτά μια πιο ‘θολή’ όψη, υπάρχει έντονη μυρωδιά καθώς και ρυτίδες κυρίως γύρω από την περιοχή των χειλιών.
Ήμουν καπνιστής για περισσότερα από 10 χρόνια και αυτό που συνειδητοποίησα είναι ότι πλέον άρχιζε να με «προκαλεί» η ιδέα να το σταματήσω γιατί το ήθελα πολύ. Συναισθηματικά με προκαλούσε, γιατί αισθάνθηκα ότι περιορίζεται η ελευθερία μου, ότι δε μπορούσα να ελέγχω τον εαυτό μου.

Σύμφωνα με επιστημονικά άρθρα όλη η «δουλίτσα» αυτού του μεθυστικού καπνού του τσιγάρου οφείλεται στη νικοτίνη, η οποία εκτός ότι αυξάνει το μεταβολικό ρυθμό, προκαλεί και τον λεγόμενο «εθισμό». Ο εθισμός στη νικοτίνη εμφανίζεται όταν οι καπνιστές βασίζονται στο κάπνισμα για να ρυθμίσουν τη διάθεση και την διέγερση.

Ήταν 15 Ιουνίου 2019 και η πρώτη φορά που έκανα ελεύθερο camping κάπου στην Εύβοια με την Ελενίτσα. Πέρα από το άπειρο γέλιο και τις πολύωρες συζητήσεις μας για τα όνειρα και τους στόχους μας, η Ελένη είχε μαζί της (πάντα έχει) ένα βιβλίο που ονομάζεται: “Ο κανόνας των 5 δευτερολέπτων”. Περίεργος τίτλος σκέφτηκα, δεν διαβάζω γενικά βιβλία, ας του δώσω μια ευκαιρία!

Στο βιβλίο λοιπόν αυτό γίνεται σαφές ότι οτιδήποτε θελήσεις μπορεί να συμβεί, αρκεί να πάρεις την απόφαση να μετρήσεις αντίστροφα από το 5 έως το 0 και να το κάνεις! Υπάρχουν περιγραφές ανθρώπων που άλλαξαν άρδην όλη τους τη ζωή, με πρώτη τη συγγραφέα, μετρώντας απλά αντίστροφα από το 5!

Αυτό είναι! Μέτρησα αντίστροφα, σηκώθηκα πέταξα τη συσκευασία με τα τσιγάρα και συνέχισα την ημέρα μου!

Μάλιστα όταν το ανακοίνωσα με δισταγμό κάπως στην Ελένη μου απάντησε ότι αφού το έχουν καταφέρει τόσοι άνθρωποι, θα μπορείς και εσύ! Ενημερωτικά κάπνιζα για πολλά χρόνια ‘στριφτά τσιγάρα’ και το τελευταίο διάστημα των περίπου 3 μηνών έκανα αποκλειστικά iqos, κάτι το οποίο με έκανε να έχω πλήρη αποστροφή στο «κλασικό» τσιγάρο.

Οι εβδομάδες κυλούσαν εντυπωσιακά σα να μην κάπνιζα ποτέ! Δεν είχα την επιθυμία να το κάνω ούτε στο ποτό ούτε στον καφέ ούτε σε όποια στιγμή της καθημερινότητας μου. Η μόνη εκδήλωση στέρησης παρουσιάστηκε μόνο κατά τον πρώτο μήνα όπου έβλεπα συνεχώς στον ύπνο μου ότι καπνίζω και ένιωθα ενοχές! Το επόμενο πρωί βέβαια επιβράβευα τον εαυτό μου που δεν ‘λύγισα’ και  μάλιστα άρχισα να μετρώ τις ημέρες του θριάμβου μου! Όταν ερχόμουν αντιμέτωπος με τη συνήθεια του τσιγάρου πχ σε ένα ποτό, πάλι μετρούσα αντίστροφα και ως δια μαγείας εξαφανίζονταν η όποια επιθυμία μου.

Χρειάζονται λένε 21 ημέρες για να υιοθετήσεις μια νέα συνήθεια αλλά νομίζω ότι και 5 δευτερόλεπτα αρκούν.

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να μπορέσεις να διακόψεις αυτή τη συνήθεια, από βελονισμό, patches, κέντρα διακοπής κ.α. όπως και πολλά apps πλέον (π.χ: quitcoach, Cessationnation, Smokefree).

Για μένα αρκούσε η φίλη μου Ελενίτσα, η θάλασσα, ένα βιβλίο και μια σκηνή!

Αν θέλεις να το σταματήσεις και δεν έχεις προσπαθήσει ακόμη ή δεν τα έχεις καταφέρει τι περιμένεις;
Θυμήσου 5 δευτερόλεπτα αρκούν…»

Αναφορές:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3195407/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2928221/
https://www.healthline.com/health/quit-smoking/top-iphone-android-apps#cessation-nation

Βασίλης Σκιαδόπουλος

Περισσότερα για το βιβλίο “ο κανόνας των 5 δευτερολέπτων” θα βρεις εδώ:
https://www.dioptra.gr/vivlio/psychology/o-kanonas-ton-5-deuterolepton/

To περιεχόμενο αυτού του site αποτελεί προσωπική πνευματική ιδιοκτησία. Συνεπώς, ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ οποιαδήποτε αναδημοσίευση, αντιγραφή ή τροποποίησή του χωρίς τη συγκατάθεσή μου. Επικοινωνήστε μαζί μας για έγκριση αν ενδιαφέρεστε για αναδημοσίευση σε άλλο site.