Ένα παραμύθι… με πολλά συναισθήματα

Αγαπώ τα βιβλία που δημιουργούν συναισθήματα. Ακόμα περισσότερο αγαπώ τα βιβλία που μιλάνε για τα συναισθήματα. Κι ακόμα περισσότερο τα βιβλία που μιλάνε για συναισθήματα στα παιδιά. Ένα τέτοιο βιβλίο μου παρουσίασε πρόσφατα με περισσή χαρά η αδερφή μου, η Σάββη, νηπιαγωγός. Παρακάτω το παρουσιάζει και σε όλους όσους ενδιαφέρονται για παραμύθια, γονείς, παιδιά ή μεγάλα παιδιά.

“Η αλήθεια είναι ότι αυτό το βιβλίο, έπεσε τυχαία πάνω μου, όταν ζήτησα από τα παιδιά να φέρουν το αγαπημένο τους παραμύθι στην τάξη!

In my heart A book of feelings, Jo Witek. Είναι γραμμένο στην αγγλική γλώσσα και υπάρχει video με την ανάγνωση του παραμυθιού στο youtube. Η εικονογράφησή του είναι απλά μοναδική!

Την πρώτη φορά ξεκίνησα να το διαβάζω στην τάξη, κάνοντας μετάφραση κατευθείαν στα ελληνικά. Τις επόμενες φορές που το διαβάσαμε (γιατί ακολούθησαν πολλές) έκανα διάφορες εναλλαγές μεταξύ αγγλικών και ελληνικών, με τα παιδιά να γελούν ασταμάτητα. Δεν είναι τυχαίο που έγινε το αγαπημένο παραμύθι όλης της τάξης (συμπεριλαμβάνοντας και τον εαυτό μου).  Κάθε πρόταση κρύβει και μια αλήθεια για τα συναισθήματά μας και σε κάθε πρόταση ενθουσιαζόμουν το ίδιο με τα παιδιά για αυτό που διάβαζα!

Αυτό που με εντυπωσίασε περισσότερο ήταν οι αντιδράσεις των παιδιών. Ανάλογα με το συναίσθημα που διαβάζαμε, το αναγνώριζαν, έδειχναν την αντίστοιχη έκφραση και κατανόηση για αυτό που άκουγαν και έβλεπαν (από τις εικόνες)! Παίρνουμε ένα πολύ μεγάλο μάθημα κάθε φορά που το διαβάζουμε! Ο καθένας ανακαλύπτει και κάτι διαφορετικό.

Είναι σαν να ανακαλύπτεις ξαφνικά και ένα ακόμη κομμάτι σου, είναι σαν να φτιάχνεις ένα παζλ. Αποδεχόμενος την ύπαρξη του κάθε κομματιού (συναίσθημα χαράς αλλά και θυμού), το βάζεις στη θέση του. Όοοοοολα αυτά τα κομμάτια μαζί αποτελούν την καρδούλα σου, που είναι γεμάτη από συναισθήματα. Όταν αποδέχεσαι και ενώνεις τα κομμάτια σου τότε δε ντρέπεσαι για κανένα από τα συναισθήματά σου! 

Είναι ένα παραμύθι για μικρούς και μεγάλους! Κάθε σελίδα του σε φέρνει σε επαφή με τα συναισθήματα, με τα δικά σου συναισθήματα, τα οποία είναι ταυτόχρονα συναισθήματα όλων, γιατί κάπως έτσι νιώθουν όλοι οι άνθρωποι.
Μην το «φοβηθείτε», διαβάστε το είτε μόνοι σας, είτε με ένα μικρό (σε ηλικία) φίλο σας!

“ My heart can feel so many feelings, and yours can too! Today, my heart is proud. How does your heart feel? “

“Η καρδιά μου μπορεί να νιώσει τόσα πολλά συναισθήματα, το ίδιο μπορεί και η δική σου! Σήμερα η καρδιά μου είναι περήφανη. Η δική σου καρδιά πώς νιώθει;”

Όσες φορές και αν κάνετε αυτή την παιχνιδιάρικη ερώτηση, θα σας δοθούν ενδιαφέρουσες απαντήσεις…”

Σαββούλα Φωτοπούλου

To περιεχόμενο αυτού του site αποτελεί προσωπική πνευματική ιδιοκτησία. Συνεπώς, ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ οποιαδήποτε αναδημοσίευση, αντιγραφή ή τροποποίησή του χωρίς τη συγκατάθεσή μου. Επικοινωνήστε μαζί μας για έγκριση αν ενδιαφέρεστε για αναδημοσίευση σε άλλο site.